Summer fun

Summer fun

Saturday, October 4, 2014

Canadienii.....

- nu dau noroc, de fapt sa reformulez, dau noroc(shake hands) cu tine atunci cand fac cunostinta, si cam atat. Nu este acelasi obicei ca in Romania, sa dai noroc in fiecare zi cand te intalnesti, nu,  am dat noroc prima oara si gata, fara atingeri inoportune.
- sunt dependenti de Tim Hortons. Presupun ca deja prin vene le curge deja sange combinat cu ceva cafea de la Tim, au cani aniversare, tricouri, mingi, de toate de la Tim, si ziua nu incepe fara o oprire la Tim. Ei sunt Tim. si cand pipi...tot Tim
- au toti cani termoizolante, sticle de apa personale, care sunt deja niste extensii ale corpului. Toata ziua isi beau lichidele din recipientele special achizitionate, care mai izolante, care mai colorate, care mai personalizate.
- au tot felul de gadget-uri pe la curea, pe birou, in masina care sa le faca viata mai usoara si care sa reduca efortul depus pentru indeplinirea diferitelor task-uri si nevoi.
- zambesc si te saluta pe strada, poate doar astia de aici din Moncton, care sunt mai de la tara, dar mi-e imi place lucrul asta. Chiar daca o fi conditionat sau de suprafata, nu prea ma intereseaza, pur si simplu imi da un senmtiment ok, si prefer aceasta conditionare decat inclestarea de Romania.
- sunt profesionisti la locul de munca. Cel putin asta este concluzia mea in scurtul timp pe care l-am petrecut muncind in Canada(cam 12 saptamani), cel putin oamenii cu care am lucrat/si lucrez sunt niste profesioniti, si nu i-am vazut sa piarda timpul aiurea sau sa se coteasca de la ceva, nu sta lumea pe faisbuci sau alte site-uri aiurea.
- nu împart.  Acasă dacă cineva avea un covrig dacă nu dădea la toată lumea,  măcar întreba dacă vrea cineva,  aici nu nene,  bagă la ghiozdan fără sa intrebe dai sa împartă,  fiecare cu a lu' mama lui.
- adoră să tundă gazonul,  de parcă zici ca asta e scopul lor în viață,  să se facă mari să își facă rată la bancă,  sa cumpere casa cu gazon ca sa aibă ce sa tundă.
- sunt datori,  dacă nu ai istoric de creditare nu exiști. Deci nu se aplica  gândesc deci exist,  aici este sunt dator deci exist.  Fără credit history ești nul pentru bănci, companii de telefonie,  dealer auto cam pt toată lumea.

9 comments:

  1. Poti sa ai un istoric de creditare bun fara sa fi dator. Daca folosesti credit cardul tot timpul si ai grija sa nu folosesti mai mult de 30% din limita de credit, plus il platesti lunar la scadenta vei avea o istorie f buna fara sa fi dator. Din contra, daca ai prea multe datorii, atunci istoria de credit nu va fi prea buna, tocmai de-aia nu se recomanda sa ai 10 credit card-uri. In general, ideea din spatele acestei istorii de credit este ca bancile, dealerii auto, etc sa stie ce fel de client vei fi. Daca vad ca iti platesti ratele la timp si nu ai tendinta sa te intinzi mai mult decat plapuma, atunci stiu ca vei fi clientul ideal si vor vrea sa iti vanda cat mai multe. So, nu e sufficient sa ai istorie de credit, ca daca istoria aia e nasoala si esti un rau platnic o sa vezi ca nu o sa te vrea nimeni, sau aproape nimeni, ca mai sunt si firme care ii accepta pe cei cu bad history dar le ofera dobanzi mult mai mari ca sa se asigure. E adevarat ca si no history e cam la fel ca bad history, si tocmai de-aia trebuie incet incet cladita istoria asta.

    ReplyDelete
  2. Asta cu plata later on functioneaza si in cadrul firmelor. In general firmele mari vor net terms de 60 de zile, adica sa-si plateasca facturile due la un vendor in termen de 60 de zile. Doar ca acel vendor, adica firma care vinde un produs catre un client, are grija ca acel client sa fie un bun platnic ca sa ii ofere termen de 30 sau de 60 de zile de plata a unei facturi. Daca de-a lungul timpului, un client se dovedeste a fi rau platnic, adica are un bad history, chiar daca e firma mare, va fi pus sa plateasca orice produs in avans. Privita din perspectiva asta, construirea unei istorii de credit nu e un lucru rau.

    ReplyDelete
  3. Scuze ca am uitat sa zic ceva. Ceea ce mi se pare mie de cacao nu e ca devii dator, ca asta chiar depinde de tine, caci asa cum zicea si Lavinia mai sus, poti avea un credit history bun fara sa fii deloc dator, daca platesti totul la scadenta, ci ca astfel te cam obliga sa consumi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Francisca pai oricum trebuie sa consumi, ca trebuie sa mananci, imbraci etc. Eu folosesc credit cardul peste tot unde e acceptat, si de regula e cam acceptat oriunde exceptand unele magazine entice. Problema e ca unii oameni cand vad ca au credit limit de 5-10,000 incep sa dea cu el in stanga si dreapta si cumpara tot felul de chestii de care practic nu au nevoie doar pt ca pot si apoi injura sistemul ca ei sunt datori de parca le-a pus cineva pistolul la cap sa cumpere.

      Delete
  4. Fran primul coment a fost de expert contabil ;)
    Suntem prin natura noastra inclinati spre consum , asa ca la faza cu cardul de credit fiecare e responsabil de ceea ce face cu banii pe care ii primeste "in dar" . Oricum mai simplu mi se parea, sa puna o suma creditata in contul curent, si sa poti sa folosesti un singur card si un singur cont .....

    ReplyDelete
  5. Nu e de expert, dar asa functioneaza. Lavinia, ai dreptate, trebuie sa consumi oricum. Dar mie imi place sa zic ca ma obliga :)). Si eu folosesc cardul de credit peste tot din acelasi motiv, dar sunt un om responsabil si.mi platesc consumatia la timp de tot la catva timp ma intreaba banca daca vreau sa.mi maresc linia de credit. Si eu accept, ce sa fac?

    ReplyDelete
  6. Stai sa vezi la iarna când ninge ,ce pasiune au pentru curățat zapada . Și ăsta o fac și noaptea ,nu ca iarba.
    Da' te obisnuiesti ca n-ai încotro.

    ReplyDelete
  7. - in curand ai sa vezi ca poti fol sistemul in favoarea ta. De ex. Cash-back cards care iti dau o suma la sf anullui si nu au fees. Deci ei ma platesc sa fol un anumit card de credit ( pe care il platesc in intregime la sf lunii...) Altii prefera airmiles, altii puncte pt travel...oricum multi profita!
    - si in alte parti zambesc si te saluta, poate nu in centrul unui oras mare, dar in cartiere rezidentiale sau in parcuri iti zambesc si te saluta. Daca ai copil mic se opresc sa il intrebe ce face, cum il cheama, il intreaba daca vrea sa mangaie cainele pe care-l plimba ei...Nu toti dar destui...
    - si in ro e principiul sa faci casa 'aratoasa' pe afara. aici cum de regula n-au garduri de vopsit si altele...tund iarba :)

    ReplyDelete
  8. Iarba o tunzi fiindca trebuie , nu fiindca sunt ei inebuniti dupa sportul asta . Pur si simplu daca nu ai tuns o saptamna iarba ,arata naspa . So , cauza este de fapt efect si invers .
    Ei cu Tim , romanii cu berea si mici , sau covrigi , sau merdeneaua cu branza ... fiecare cu ale lui . Te obisnuiesti si chiar poate sa iti placa . Imi place sa imi fac timp dimineata sa trec pe la drive-thru Tim pentru o dark roasted Coffee and a plain croissant ...

    ReplyDelete